К основному контенту

Якщо предметом договору фактично є процес праці, а не її кінцевий результат, такий договір має ознаки трудового

#право #договір #українською

Основною ознакою, що відрізняє цивільні відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату.

Виконавець, який працює за цивільно-правовим договором, на відміну від працівника, який виконує роботу відповідно до трудового договору, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, хоча і може бути з ними ознайомлений, він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик, працівник не зараховується до штату установи (організації), не вноситься запис до трудової книжки та не видається розпорядчий документ про прийом його на роботу на певну посаду.

З аналізу наведених норм вбачається, що трудовий договір - це угода щодо здійснення і забезпечення трудової функції. За трудовим договором працівник зобов'язаний виконувати не якусь індивідуально-визначену роботу, а роботу з визначеної однієї або кількох професій, спеціальностей, посади відповідної кваліфікації, виконувати визначену трудову функцію в діяльності підприємства. Після закінчення виконання визначеного завдання трудова діяльність не припиняється. Предметом трудового договору є власне праця працівника в процесі виробництва, тоді як предметом договору цивільно-правового характеру є виконання його стороною певного визначеного обсягу робіт.

Так, предметом укладених договорів позивача з фізичними особами є процес праці, а не її кінцевий результат. Фізичні особи повинні були виконувати систематично певні трудові функції на підприємстві відповідно до визначеного виду виконуваної роботи, у встановлений строк. При цьому, в укладених договорах не визначається обсяг виконуваної роботи, а обумовлюється у вигляді зобов'язання виконувати роботи (надавати послуги).

Суд погоджується з висновком суду апеляційної інстанції про те, що у договорах передбачено оплату саме процесу праці, оскільки:
- сума оплати не залежить від обсягу робіт;
- оплата здійснюється щомісячно та з чіткою періодичністю;
- сума оплати здійснюється у фіксованому розмірі, що зазвичай характерно для трудових відносин;
- у договорах відсутні обсяги робіт та фактичний перелік складу конкретних робіт, договір регулює постійний характер праці.

Водночас, судом апеляційної інстанції було встановлено й те, що вказані договори не містять умов, які б свідчили про те, що виконавець не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, а самостійно регулює процес організації трудової діяльності (надання послуг).

Суд погоджується з висновками суду апеляційної інстанції про те, що виконання таких функцій повністю залежить від режиму робити підприємства та часу роботи його працівників, тому зазначені особи не могли самостійно організовувати свою роботу та виконувати таку роботу на досягнення певного результату не у визначений адміністрацією підприємства час, що свідчить про підпорядкованість зазначених осіб позивачеві.

Отже, предметом укладених договорів позивача з зазначеними фізичними особами фактично є процес їх праці, а не її кінцевий результат, а тому умови вказаних вище договорів мають ознаки трудового характеру.

(c) Тёмный рыцарь

📎 https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/87422013?from=0840%2F3690%2F18

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

140+ общедоступных электронных баз данных Украины

В социальной сети Facebook одна из пользователей собрала полный список открытых официальных государственных базы данных Украины.   По её словам, при помощи этих баз данных можно предотвратить мошеннические действия, выявить фиктивные предприятия, компании, фирмы, частных предпринимателей, а также уточнить целый ряд других вопросов. Предлагаем этот список вашему вниманию, на тот случай, если вам понадобится найти подобную информацию для своей компании или стартапа. 1.  Единый государственный реестр юрлиц и физических лиц предпринимателей  (юрлица и СПД):  irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR 2.  Министерство доходов и сборов Украины.  Реестр плательщиков НДС (ПДВ):  minrd.gov.ua/reestr 3.  Министерство доходов и сборов Украины.  Аннулированные свидетельства НДС (ПДВ):  minrd.gov.ua/anulir 4.  Поиск выданных всевозможных лицензий:   irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeLR 5.  Единый государственный реестр судебных решений:   reyestr.court.gov.ua 6.  Информация с фондового рынка  Украины:  sm

Посольство Штатов в Украине по информации наших коллег готовится вливать деньги в украинский Telegram.

Посольство Штатов в Украине по информации наших коллег готовится вливать деньги в украинский Telegram. Решение вполне предсказуемое и логичное - Telegram выходит по влиятельности в топы украинских источников информации, уже оставив позади газеты и сайты. Впереди остается только ТВ. Так что готовимся к появлению новых каналов, у которых, надо понимать, будут солидные рекламные бюджеты. Вот только поможет ли им это? Пока в Telegram нет "умной ленты новостей" как в Facebook (да и вообще - в принципе нет никакой ленты новостей) и нет встроенной рекламы через офис мессенджера - манипулировать общественным мнением через этот инструмент будет крайне сложно. Даже продвигая свои собственые каналы. Пока, в целом, по нашим наблюдениям текущая ситуация в украинском политическом и новостном Telegram следующая: - Рынок таких Telegram-каналов в Украине уже близок к пресыщению. Новые анонимные политические и новостные каналы продвигаются только с большим трудом и большими бюджетами. Б